Stalking

Stalking (belaging)

Stalking is het bewust en herhaaldelijk lastigvallen van iemand of het aanhoudend inbreuk maken op iemands persoonlijke levenssfeer. Dit kan gebeuren door het blijven sturen van ongewenste e-mails, sms-en of brieven, of door iemand te achtervolgen, te bespioneren, of steeds aanwezig te zijn op plaatsen waar diegene komt.

Een ander woord voor stalking is belagen. Het doel hiervan is om het slachtoffer te dwingen iets te doen of juist niet te doen, of om  diegene bang te maken.

Stalking (belagen) is een misdrijf. Er kan een aanzienlijke straf op volgen. Een dader van stalking kan alleen vervolgd worden als het slachtoffer een aanklacht tegen hem indient.

Indien u verdacht wordt van stalking, neem dan contact op met straf.com. Eén van onze ervaren advocaten kan u professioneel bijstaan om de zaak tot de best mogelijke uitkomst te brengen.

Welke straf staat op stalking?

Artikel 285b uit het wetboek voor strafrecht schrijft voor dat stalking (belaging) gestraft wordt met maximaal 3 jaar gevangenisstraf of een geldboete van de vierde categorie (maximaal 19.000,-).

Stalking kan samengaan met andere misdrijven, zoals mishandeling, bedreiging, vandalisme, laster of smaad. In deze gevallen kan de rechter tot een hoge straf besluiten.

Zijn er nog meer gevolgen?

Wanneer iemand wordt veroordeeld voor een delict, dan wordt dit vastgelegd in de landelijke justitiële documentatie. Dit heeft gevolgen voor het aanvragen van een bewijs van goed gedrag (VOG), welke bij sommige banen en functies gevraagd wordt. Het veroordeeld worden voor stalking (belaging) kan het vinden van een baan in de toekomst dus ernstig bemoeilijken. Ook daarom is het van belang om bijstand van een goede advocaat te zoeken. Neem hiervoor contact met ons op.

Ik ben slachtoffer van stalking. Wat kan ik doen?

Indien u slachtoffer bent van stalking, kan dit grote gevolgen voor u hebben. Het is belangrijk dat de stalking in uw leven stopt. Degene die u belaagd heeft kan alleen worden vervolgd indien u aangifte doet. Voor advies en uitleg kunt u contact opnemen met een straf.com advocaat.

Neem contact met ons op als u slachtoffer van stalking bent en bijgestaan wilt worden in de vervolging van de dader. Een straf.com advocaat zal samen met u de strijd voor uw recht aangaan.

Als slachtoffer krijgt u in een rechtzitting spreekrecht. De advocaat kan uitleggen hoe u uw verhaal kunt doen aan de rechter en u bijstaan in uw verweer. Tevens kunt u via de advocaat een schadevergoeding van de dader eisen.

Wordt u verdacht van stalking?
Een veroordeling tot stalking kan flinke gevolgen hebben. Een goede bijstand door een advocaat is daarom erg belangrijk. Wordt u in combinatie met stalking ook verdacht van bijvoorbeeld mishandeling, bedreiging, vandalisme, laster of smaad, dan kan een rechter tot een hoge straf besluiten. Het beste kunt u direct contact met ons opnemen.  Ook voor informatie over wat u kunt verwachten.

Een straf.com advocaat kan u professioneel bijstaan voor een zo goed mogelijke uitkomst. De advocaat zal een goed verweer opstellen welke recht doet aan hoe de situatie in werkelijkheid is. Zodat ook eventuele gevolgen tot het minimum worden beperkt.  Neem direct contact met ons op. Dit kan via ons contactformulier,